Premi Salvador Gascón de Cuina Popular Tradicional Valenciana a l'Hostal-Restaurante Casa Domingo d'Ademús

Premi Salvador Gascón

Està promogut per l'Associació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)

València
Comarca: 
València

 

El dia 13 de l'actual i en el Cdt de València el director territorial d'Estratègia Turística de l'Agència Valenciana del Turisme, Josep Gisbert Querol, va presidir l'entrega del Premi Salvador Gascón de Cuina Tradicional Valenciana a l'HOSTAL-RESTAURANTE CASA DOMINGO d'Ademuz (València) 

Promogut per l'Associació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR), en la primera edició del premi el jurat va acordar reconéixer la impecable trajectòria d'eixa empresa familiar, la seua constància i tenacitat en la preparació i difusió de la gastronomia popular tradicional del Racó d'Ademús, i la seua decisiva contribució a la promoció del turisme al complementar els seus servicis de restauració amb el principal allotjament d'estes terres valencianes, que patixen un seriós problema de despoblació, però posseïxen un important patrimoni historicoartístic i mediambiental que val la pena de ser conegut i divulgat.

Va començar el solemne acte el President d'AVPYETUR, Juan Antonio Calabuig Ferré, destacant la gran importància de la gastronomia en general i en particular en aquelles comarques, com és el cas d'Ademús, on ajuda granment a millorar l'economia, frenant la despoblació i incentivant el turisme.

Va exalçar la decisió de Domingo Aparicio Hernández i la seua esposa Engracia Amat Manzano al crear en 1948 una empresa d'hostaleria en la comarca més allunyada de la capital de la província de València, que ja tenia llavors seriosos problemes socioeconòmics i una preocupant regressió demogràfica. I que l'esforç i la tenacitat del matrimoni, cuidant amb cura l'elaboració d'una cuina de qualitat basada en plats populars típics d'eixa zona de l'interior valencià (farinetes, arròs empedrao, olla, ajoarriero, manetes de porc,.....) va ser complementada pels seus fills José i Vicente Aparicio Amat i per les seues manilles Esperanza Manzano Aguilar i Ana Martínez Roque. Admirable labor a què posteriorment es va incorporar al capdavant de la cuina de l'hostal-restaurant Casa Domingo, José Vicente Aparicio Manzano, pertanyent a la tercera generació d'eixa família.

Salvador Gascón, famós de la restauració valenciana, va destacar la importància del premi creat per a incentivar al sector, així com la professionalitat del premiat unint qualitat del producte amb servici al client.

José Aparicio Amado, va agrair com a representant familiar el guardó que els ha atorgat AVPYETUR, que consideren com un gran repte estimulador per a continuar oferint cuina de qualitat de l'interior valencià i amb això cooperant al desenrotllament comarcal. Reconeixement que va ampliar a Alcaldes del Racó d'Ademuz i amics de la professió que els van abrigar en el memorable acte.

Durant la seua intervenció, Josep Gisbert va ressaltar la importància de la gastronomia a la Comunitat Valenciana i va recordar que es tracta d'un producte que "es posiciona cada vegada més com un factor important per a l'elecció d'un destí. És per això, que des de la Generalitat s'està donant un gran impuls gràcies al programa de Crea Turisme que promou iniciatives que ajuden a la seua promoció i divulgació”.

Així mateix, el responsable de Turisme va reconéixer el "gran treball i la gran labor que realitzen professionals com a Salvador Gascó per a prestigiar la gastronomia del nostre territorio" i ha ressaltat que "la seua experiència i la seua dedicació al talent i a la qualitat posen en valor nostra gastronomia, que podria considerar-se una activitat artística”.

Va lloar les invencions gastronòmiques de les nostres mares i iaies que ens faciliten ara la difusió del gaudi gastronòmic.

I finalment va elogiar el treball de l'Associació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme per "divulgar el turisme, un fenomen tan important per a nosaltres, cultivant els seus valores"; i va felicitar la Família Aparicio, propietària de Casa Domingo, "per  ser el primer a obtindre el reconeixement gastronòmic del Premi Salvador Gascón, creat per la mencionada associació per a reconéixer la trajectòria d'una empresa familiar dedicada a la cuina popular tradicional de la Comunitat Valenciana”.

Juan Antonio Calabuig va agrair la col·laboració de l'Agència Valenciana del Turisme amb Avpyetur per a promocionar la gastronomia popular tradicional de la Comunitat Valenciana

Foto: Fotostudiosanchis1901 


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca