Centenari València Nord. Placa, filatèlia i tren especial

Inauguració placa (foto: Esteban Gonzalo Rogel)

Del 8 al 10 de setembre, un cap de setmana commemoratiu per la centenària Estació Nord. 

València
Comarca: 
València

Va començar el dia 8 amb el descobriment d'una placa com a record de l'efemèride que es va complir el mateix dia del mes anterior i la inauguració d'una exposició filatèlica, i va continuar l'endemà amb la recepció al “Tren de la Moguda”, que en viatge especial des de Madrid va arribar a la terminal valenciana el dia 9 a 14:50 hores, i l'interior del qual va poder ser visitat fins al migdia de l'endemà, poc abans d'iniciar el seu retorn a Madrid.

Placa conmemorativa (foto: Esteban Gonzalo Rogel)

La inauguració de la placa, junt amb una de les portes interiors més transitades, va estar presidida per l'Alcalde de València, Joan Ribó, i el President d'Adif, Juan Bravo, els que van estar acompanyats per Ricardo Noguera, President de la Federació d'Amics del Ferrocarril de la Comunitat Valenciana (FAFCV), entitat promotora de l'acte. Hi hagué destacada representació de l'Associació Valenciana d'Amics del Ferrocarril (AVAF) i d'altres entitats relacionades amb el ferrocarril i el turisme.

Una senzilla placa de metalcrilato allunyada, per a evitar comparacions, amb la gran de pedra col·locada en 1952 per a ressaltar als patricis que van fer possible la construcció del primer ferrocarril valencià.

Llegada del tren a València 09-09-2017 (foto: Esteban Gonzalo Rogel)Placa del tren conmemorativo (foto: Esteban Gonzalo Rogel)

A continuació l'Alcalde, el President d'Adif i els restants assistents es van desplaçar a la sala d'exposicions de la via 6 per a inaugurar una gran mostra filatèlica, que es podrà visitar fins al dia 17 de l'actual, encara que només el dia 8 va haver-hi mata-segells commemoratiu de l'efemèride ferroviària.

Matasellos del 08-09-2017 (foto: Esteban Gonzalo Rogel)

I com a culminació visita a la Sala dels Mosaics, que fins al diumenge dia 10 va albergar la major part de la mostra que va estar anteriorment en l'Ateneu Mercantil.

El dia 9 va començar amb el desplaçament a Xàtiva de seixanta socis i simpatitzants d'AVAF, amb el seu President Juan Marco, per a rebre al “Tren de la Moguda”, i en ell retornar a València acompanyant a l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Madrid (AAFM), de la que és President Juan Antonio Granados, que va realitz el viatge amb el seu tren fins a la capital valenciana per a col·laborar amb l'entitat homònima local en l'homenatge a l'estació que està cent anys unint utilitat amb bellesa: actualment una mitjana diària de 60.000 viatgers, entre eixits i arribats i quasi  exclusivament de rodalia i mitja distància, ja que els de llarg recorregut van passar en 2010 a la “provisional” Joaquim Sorolla, i constant afluència de turistes per a admirar, principalment, la fatxada, el vestíbul, la Sala dels Mosaics i la grandiosa coberta metàl·lica.

Arribada amb desengany per als que esperaven en la via 6, l'única d'accés públic, quan van vore que entrava el tren en la via 21 d'accés restringit. Posteriorment el van estacionar en l'esmentada via 6 i va poder ser visitat i fotografiat.

Després de recuperar energies amb paelles ben preparades per Velarte i intercanviar regals ferroviaris els Presidents d'ambdós Associacions, els amics del ferrocarril van ser guiats per personal d'Adif per a conéixer característiques i peculiaritats d'un edifici on el seu arquitecte Demetrio Ribes va estar pendent de tots els detalls arquitectònics i decoratius. De les àmplies panoràmiques des de la terrassa de l'edifici els visitants van descendir al refugi antiaeri, restaurat però no obert al públic.

Després de visitar les mencionades exposicions, temps lliure per a disfrutar cada un al seu gust amb les ofertes de la ciutat fins que a les 16:20 del diumenge el tren històric va iniciar el retorn a Madrid. El componen cinc cotxes (primera classe, llits, lliteres, mixt-cafeteria i segona classe) remolcats per la locomotora elèctrica 269-604 “Gat Salvatge”, considerada precursora de l'alta velocitat espanyola junt amb les seues tres companyes de la subsèrie 601-604.

Un tren amb història cinematogràfica, ja que en el cotxe de primera classe es va firmar una escena de la pel·lícula “Julieta” de Pedro Almodóvar, com resa en una placa amb les firmes del productor manxec i les actrius.

Parte superior de la torre fachada a la terraza (foto: Esteban Gonzalo Rogel)

Cartel exposición filatélica (foto: Esteban Gonzalo Rogel)


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca