AVPYETUR visita “Als Cavalls” de la Valltorta, Patrimoni de la Humanitat

La Cova dels Cavalls (foto: Paco Gironés)

Esta cova ha sigut víctima de vandalisme des de 1920.

València
Comarca: 
València


El passat 9 de desembre, l'Associació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme va decidir  homenatjar el centenari del descobriment de l'art rupestre de l'arc mediterrani, Patrimoni de la Humanitat des de 1998, amb una visita a “La Cova dels Cavalls” en el Barranc de la Valltorta,  i el Museu ubicat en el Parc Natural de la Valltorta-Gassulla, en el terme municipal de Tírig (Castelló).

“La Cova del Cavalls” és una gran cova d'abric descoberta en 1917, declarada Monument Artístic en 1924, que està situada en la Roca dels Estàbigues. L'escena representada és en realitat un cacera de cervos, una bandada de nou membres, la majoria femelles i cries, intentant escapar de quatre arquers. Desgraciadament, la divulgació d'este magnífic exemple de pintura de fa set mil anys, conegut i respectat pels habitants de la zona, ha patit el vandalisme des de 1920.

A cinc-cents metres es troba el Museu de la Valltorta, creat per la Generalitat Valenciana en 1994 per a la conservació, estudi i divulgació de l'art rupestre de la Comunitat Valenciana. Consta de quatre sales temporals i el mateix nombre de permanents: la sala I tracta de l'evolució del poblament prehistòric de la Comunitat Valenciana des del Paleolític; la sala II dedicada al materials arqueològics de l'art rupestre llevantí; la sala III és una reproducció perfecta de la Cova dels Cavalls i finalment la sala IV mostra l'Art Esquemàtic Ibèric més recent, incloent-hi l'Eneolític i l'Edat de Bronze.

Posteriorment acudim al Restaurant Ermitori de Sant Pau, a Albocàsser, a què s'accedix a través d'una arcada coberta amb l'hedra més antiga de la Comunitat Valenciana, i després d'un excel·lent diner, finalitzem el viatge visitant l'església del segle XVII, declarada Monument Artístic Nacional. D'una sola nau rectangular, està magníficament decorada pel pintor Vicent Gulló. En el pis superior trobem unes pintures monocromes grisalles (tècnica que simula el relleu) del primer terç del segle XVII.

La Cova dels Cavalls (foto: Paco Gironés)

Columnista: 

Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca