Més de 2.000 músics participaran en el 132 Certamen Internacional de Bandes de Música

Presentació del  Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de valència’

Esta cita musical tindrà lloc del 19 al 22 de juliol.

València
Comarca: 
València

El Palau de la Música acollirà novament el Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’, el qual arriba a la seua edició 132.

En esta ocasió seran un total de 28 societats musicals les que participaren des del 19 al 22 de juliol per a aconseguir els diversos guardons.

Prèviament, des de dilluns passat 16 i fins al dia 18 té lloc el Precertamen a diversos barris i llocs emblemàtics de la ciutat.

Glòria Tello indicà que este certamen es únic, «amb més de 2.000 músics participants en els diferents escenaris on es desenvoluparà i també sent l'únic d'esta magnitud, que té caràcter anual, en el qual més bandes en nombre de músics participen», i va afegir que «és el que posseeix més quantitat de diners per premis i per participació, i l'únic que té un cicle de Precertamen pels barris».

La presidenta del Palau de la Música va insistir en la idea d'acostar este a la ciutadania «dins de la nostra política d'acostar la cultura als barris, estem treballant amb força per acostar a la ciutadania també la música de banda, perquè el veïnat la conega, la gaudisca i l’estime», i va comparar esta dinàmica respecte anys precedents, «abans es feien només tres concerts al mercat de Colón, enguany es desenvoluparan a l’antic llit del riu Túria, a l’avinguda d’Alfahuir, a la plaça de l'Ermita de Vera a la Malva-rosa, a la plaça de la Mare de Déu, al Mercado Colón i al carrer de la Guàrdia Civil a Benimaclet», explicà.

El nou director de la Banda Municipal

Va aprofitar Tello la presentació d'este Certamen per a presentar també Rafael Sanz- Espert, el qual assumix la direcció de la Banda Municipal, com informàrem fa uns dies. De fet el nou responsable dirigirà l'últim concert del Certamen, mentres el jurat de la secció d'Honor estiga deliberant.

Respecte esta substitució en la direcció de la Banda, Tello va explicar que «les institucions culturals i en este cas musicals com és la Banda Municipal, necessiten nous projectes musicals que il·lusionen, d’un canvi que propicie dinamitzar i poder atraure nous públics». És per això que «la decisió de canviar de director titular ha sigut molt pensada des de fa temps, parlant amb molts interlocutors, músics i públic, i pensem que Rafael Sanz-Espert té el projecte i els objectius adequats per estar al capdavant de la Banda Municipal».

Sanz Espert va manifestar sentir-se orgullós d'esta nova responsabilitat que assumix i va indicar que «a més de facilitar la compenetració entre l'Ajuntament i la Banda Municipal, vull fomentar la seua qualitat i que siga coneguda como a referent nacional i internacional».

Respecte el projecte que pensa dur a terme en la Banda va anunciar la «incorporació de nous públics, programacions més atrevides amb estils diversos com el  jazz, ritmes llatins, balls de saló i el teatre». «vull cridar a directors nacionals i internacionals de prestigi i estudiarem que la Banda Municipal estiga representada en les institucions més destacades del món», va afegir i afirmà que «el meu és un projecte molt meditat i consolidat que ha donat gran resultat a Bilbao i Madrid».

Composició del certamen

De les 28 bandes que participaran al certamen 27 són europees (18 de la Comunitat Valenciana, sis de la resta de l’Estat i tres europees) i una d’Amèrica. Respecte a les 17 agrupacions que concursaran en les seccions Tercera, Segona, Primera i d’Honor, huit són de la Comunitat Valenciana, sis de les províncies de Granada, Ourense, Madrid, Múrcia, Pontevedra i Huelva, i tres estrangeres, de Colòmbia, Suïssa i Portugal. L’horari de començament de totes les seccions serà a partir de les 17 hores.

Bandes invitadeas

Com a bandes invitades actuaran cinc societats, tres valencianes, una de la resta de l'estat i una estrangera d'Àustria: Ensemble Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València en la tercera secció, Nineties Trombone Ensemble en la segona, Bezirksjugenorchester Kirchdorf en la primera, i la Jove Banda de la FSMCV i la Banda Municipal de València, en la d'Honor.

Jurat

El jurat està format per Mercedes Zavala, compositora; Carlos Pellicer, compositor; Eva Lopszyc (Argentina), compositora i directora; Françoise Boulanger (França), director; y Thomas Doss, (Àustria), compositor.

Programació

Bandes Precertamen:

16 dilluns - 20.00 h. / Llit del Túria (Tram 13): Centre Instructiu i Musical de Massanassa (València).
16 dilluns - 22.30 h. / Avinguda Alfahuir - Benimaclet: SMUP Latin Band (València).
17 dimarts - 20.00 h. / Plaça Ermita de Vera – Malva-rosa: Ensemble de Metalls de la S.M. ”La Primitiva” de Rafelbunyol (València).
17 dimarts - 22.30 h. / Plaça de la Mare de Déu: UTM – Unió Temporal de Músics (València).
18 dimecres - 20:00 h. / Mercat Colón: VYWE – València Youth Wind Ensemble (València).
18 dimecres - 22.30 h. / Carrer Guardia Civil - Benimaclet: La Lírica Big Band (València).

Les bandes estrangeres són: Banda Municipal Soacha – Cundinamarca (Colòmbia), Bezirksjugenorchester Kirchdorf (Àustria), Symphonisches Blasorchester Kreuzlingen (Suïssa), Armab - Associaçao Recreativa e Musical Amigos da Branca (Portugal).

Seccions del Certamen:

Las bandas que concursaran, por secciones y según orden de participación son:

Les bandes que concursaran, per seccions i segons ordre de participació són:

Secció Tercera (19 juliol): Amigos de la Música de Dúrcal (Granada), Unió Musical "La Primitiva" de Castell de Castells (Alacant), Banda Municipal Soacha – Cundinamarca (Colòmbia), Societat Musical Santa Cecília de Xera (València), A Lira de Ribadavia (Ourense) i Societat Recreativa Musical d'Altea la Vella (Alacant).

Secció Segona (20 juliol): Agrupació Musical Los Montesinos (Alacant), Societat Musical "La Armónica" de Cox (Alacant), Unió Musical Pozuelo de Alarcón (Madrid), Unión Musical de Torre Pacheco (Múrcia), Societat Artística Musical de Benifaió (València) i Symphonisches Blasorchester Kreuzlingen (Suïssa).

Secció Primera (21 juliol): Banda de Música Municipal de Silleda (Pontevedra), Banda Municipal de Música de Punta Umbría (Huelva) i Armab - Associaçao Recreativa e Musical Amigos da Branca (Portugal).

Secció d’Honor (22 juliol): Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera (València) i Unió Musical de Torrent (València).

Les partitures de les obres obligades són: Sagittarius de Guillermo Ruano, per a la secció tercera; Un deber de amor de Vicente Ortíz Gimeno, per a la segona; Joglaresca de Francisco Bort Ramón, per a la primera i la Sinfonietta # 1 de Bart Picqueur per a la secció d'honor, que serà estrena absoluta
 

 


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca