La Mostra donarà visibilitat al cine palestí contemporani

Dégradé

El certamen celebrarà la seua 33 edició del 18 al 28 d'octubre.

València
Comarca: 
València

Cada vegada queda menys perquè torne la Mostra de València – Cinema del Mediterrani, un festival que tindrà lloc als cines Babel i a la IVC – La Filmoteca, del 18 al 28 d'octubre.

Hui hem conegut que, entre les diverses activitats i mirades del festival, com la cinematografia feta al mediterrani en la seua Secció Oficial, la secció informativa i els cicles homenatges, en esta Mostra també hi haurà una atenció al cine palestí actual, així com els diversos punts de vista que el generen. Es tracta del cicle “Palestina, ací i ara”, en el que es podran vore huit produccions de ficció (dos estrenes a Espanya “Writing on Snow” de Rashid Masharawi i “The reports on Sarah and Saleem” de Muayad Alayan) i tres de les produccions han sigut dirigides per dones cineastes.

En ese sentit, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha indicat que “El cinema palestí s'enfronta contínuament als problemes de visibilitat i des de Mostra de València volem generar l'espai perquè eixa mirada es projecte”.

El cine palestí està lligat a la història d'este poble, en conflicte permanent. En este cas el cine mostra tant el punt de vista interior com de cineastes estrangers. Un cine que té com a tret identificatiu la busca de l'autenticitat i la identitat, ocultes moltes vegades per l'enfrontament.

Sinopsis:

“Writing on snow” (Rashid Masharawi) retrata les diferències polítiques, ideològiques i culturals en Palestina. Cinc palestins es troben enclaustrats en un xicotet departament durant l'ofensiva d'Israel contra Gaza. Les divisions que separen als personatges i les seues diferències ideològiques, polítiques i religioses els impedeixen associar-se per a enfrontar al seu enemic comú.

Writing on snow

“The Reports on Sarah and Saleem" (Muayad Alayan): dibuixa una ciutat de comunitats que es veuen obligades a coexistir on el poder i la influència són exercits per una força dominant sobre l'altra.

The Reports on Sarah and Saleem

“Omar” (Hany Abu-Assad): mescla sense complexos drama, romanç, thriller i cinema social, però al mateix temps, el director denuncia a través de la narració l'existència d'un estat permanent d'inseguretat, de submissió i de violència.

Omar

“Love, Theft & Other Entanglements” (Muayad Alayan): és una història universal d'un antiheroi i el seu viatge cap a la redempció. Un lladre de cotxes palestí es fica en el problema de la seua vida quan roba el cotxe equivocat. El que semblava una forma de fàcil de guanyar diners s'acaba convertint en una desgràcia quan troba a un soldat israelià segrestat en el maleter. 

Love, Theft & Other Entanglements

“3000 Layla” (Mai Masri): narra una història de maternitat en la més extrema de les circumstàncies. Masri converteix la presó on transcorre el relat en una metàfora de la Palestina ocupada, explorant com es creuen la resistència, l'empatia i la manipulació emocional.

3000 Layla

“Wajib” (Annemarie Jacir):una tradició que obliga els palestins a anar casa per casa entregant en mà les invitacions de noces, serveix d'espoleta temàtica per a mostrar la resistència del seu poble a deixar-se arrabassar la identitat i fins i tot l'existència. 

Wajib

“Lamma Shoftak” (Annemarie Jacir): ens transporta fins a un campament de refugiats dels anys seixanta a través de la curiosa mirada de Tarek, un xiquet palestí que no troba resposta a una simple pregunta: ” Per què no podem tornar a casa?”

Lamma Shoftak

“Dégradé” (Tarzan Nasser y Arab Nasser): narra les aventures i desventuras de 13 dones palestines, la vesprada de les quals en un saló de bellesa es converteix en un malson. La pel·lícula és una oda a les dones de Gaza: a la seua resiliència, fortalesa i, especialment, el seu humor. La cinta no aprofundeix en la relació amb Israel,  sinó que se centra en la seua pròpia “guerra civil”, en els seus problemes interns, en la difícil convivència de persones amb un ideari oposat, o en la relació de la població femenina.

Dégradé

Galeria: 

Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca