Puig assegura que la Comunitat hauria de rebre 2.500 milions d'euros més a l'any

Puig assegura que la Comunitat hauria de rebre 2.500 milions d'euros més a l'any

El president afirma que la Comunitat està patint una "gran estafa";

València
Comarca: 
València

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat de l'Estat 2.500 milions d'euros més a l'any. Va assegurar que, si es complira segons estos criteris racionals, es generaria un increment del PIB del 3% i 47.877 ocupacions addicionals.

De “gran estafa” ha qualificat Puig el que està patint la nostra Comunitat en termes econòmics per part de l'Estat, que seguix negant les necessitats del poble valencià.

Prèviament a estes declaracions Puig va mantindre una reunió amb els representants de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) José Antonio Pérez i Francisco Pérez, reunió a la qual també van assistir el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler i la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando.

Puig va assegurar que les dades que està constatant l'IVIE "demostrenn, una vegada més, la gran estafa que estem patint i hem patit històricament els valencians", i va afegir que "la Comunitat Valenciana té un saldo negatiu en les seues balances fiscals, a pesar de tindre un nivell de renda per habitant del 88%". "A pesar de ser una autonomia amb menys recursos que la mitjana contribuïm a la solidaritat interterritorial finançant el major gasto públic d'autonomies més riques", va explicar.

El cap del Consell va comparar el saldo fiscal valencià respecte comunitats de PIB semblant com Cantàbria, Castella i Lleó, Astúries, Canàries o Galícia, i va indicar que mentres en estes el saldo fiscal és positiu, el de la Comunitat Valenciana és negatiu. També va denunciar que el gasto públic de l'Administració central en territori valencià és el menor de tots els territoris.

Puig va afegir que "quatre autonomies riques reben més del que aporten, mentres la Comunitat és l'única autonomia amb menys recursos que aporta més del que rep", de manera que "els saldos fiscals no tenen una relació directa amb la renda per capita".

El President explicà que "La causa principal d'esta anomalia tan perjudicial que és la balança fiscal valenciana se deu al fet que el conjunt del gasto públic en la Comunitat és molt baix", i va afegir que de 256.704milions d'euros de gasto de l'Administració central en el període 2011-2014, només 22.967 s'han dirigit a la Comunitat Valenciana, un 8,9% del total,"molt per davall del nostre pes poblacional, a pesar de la situació d'empobriment respecte al conjunt d'Espanya", indicà.

Puig explicà que "Simplement si se seguiren criteris objectius de necessitats de gasto, el gasto per habitant en la Comunitat creixeria 12 punts i mig, fins al 95,5%", i va afirmar que d'esta manera la Comunitat Valenciana igualaria el seu saldo fiscal al de comunitats amb semblant nivell de renda.

"Els valencians estem fent els deures, estem complint, però no s'està complint amb els valencians. La lleialtat dels valencians a Espanya no s'està reflectint", va asseverar Puig.

Reunión con los representantes del Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas (IVIE)


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca