La ruta de la seda en miniatura

La ruta de la seda en miniatura

Una exposició sobre la gran artèria comercial i cultural entre orient i occident.

València
Comarca: 
València

 

Més de tres mil peces repartides en nou mòduls componen una bella i molt colorista exposició sobre l'arquitectura, costums, oficis artesans i escenes militars dels països que formen part de la Ruta de la Seda, la gran artèria comercial i cultural entre orient i occident que va propiciar l'intercanvi de mercaderies com la seda, però també les espècies, la laca, la porcellana, altres teixits i molts altres béns, així com les idees, les religions i els descobriments científics. Ruta seguida per diplomàtics, soldats, aventurers, entre dos mons, des de Kasgar a Xina fins al Mediterrani. S'endinsa en l'Àsia Central, passant junt amb les Muntanyes de la Lluna per a arribar a Chach (Taixkent) i a Samarcanda, en l'actual Uzbequistán, i a Merv, on s'unien diversos itineraris abans de dirigir-se a Iran i Síria.

I entre els diplomàtics Ruy González de Clavijo, ambaixador d'Enric III de Castella i Lleó a la cort del Gran Tamerlán (Amir Temur) , a qui per considerar-lo molt important té dedicat un carrer a Samarcanda (Rui Gonsales de Klavixo). Un viatge (1403-1406) on li va acompanyar el frare dominic Alfonso Páez de Santa Maria.

A València la indústria de la seda la van portar els àrabs en el segle VIII i molt prompte va florir i va trobar un gran destí en la indumentària tradicional d'abans i d'ara, ja que el manteniment actual en vells telers està lligat a les necessitats dels vestits fallers, de moros i cristians i d'altres festejos de la Comunitat Valenciana. El Col·legi de l'Art Major de la Seda ha vetlat per mantindre la tradició i la qualitat d'estos teixits des de 1474.

Així mateix, l'exposició és un record homenatge a què van considerar a Espanya el 32é estat membre de la Ruta de la Seda i a la importància d'este producte tèxtil en la indumentària tradicional valenciana perquè en 2016 declararen a les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Una exposició per al goig visual fins al dia 18 d'este mes a la planta 6a d'El Corte Inglés del carrer Colón núm. 27 de València, i després a l'Iber, el Museu dels Soldadets de Plom, al carrer Cavallers núms. 20-22, al que va ser Palau de Malferit, en ple centre històric del cap i casal

 

La ruta de la seda en miniatura

La ruta de la seda en miniatura

La ruta de la seda en miniatura


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca