Un 9 d'Octubre entre la solemnitat, els insults i la violència

María Oliver

La Real Senyera va fer el seu recorregut mentres part del públic xiulava i insultava a l'equip de govern. I a la vesprada violència d'extrema dreta.

València
Comarca: 
València

 

El 9 d'Octubre pareix que està condemnat a deixar una festa alegre del poble valencià per a convertir-se en expressió de l'odi i la radicalitat dels que no admeten opinions diverses.

Este passat dilluns, el Dia Nacional Valencià, va tornar a fer evident la intransigència respecte les diverses maneres de pensar, arribant a l'agressió més censurable i una aparent impassibilitat de les forces de l'orde, absents en moltes d'elles.

Al matí, després de l'acte institucional, va tindre lloc la tradicional Processó Cívica, després de l'acte protocol·lari en el qual la Reial Senyera ix de l'edifici municipal pel balcó principal i baixa al carrer en posició vertical, atés que l'ensenya valenciana és l'única que no s'inclina davant de ningú.

Reial Senyera baixant del balcó

Des d'eixe moment i fins que va tornar a pujar al balcó de la mateixa manera, es va combinar la solemnitat d'este acte en honor de la pròpia bandera, i els xiulits i insults constants de part del públic assistent, els que no deixaven d'increpar a l'equip de govern. Els crits de "som valencians, no catalans" i alguns més semblants s'escoltaven, fent de la processó una desfilada que denigrava el pas de la bandera del poble valencià.

Autoridades

Els grups més radicals, "disfressats" de valencianistes, van aprofitar l'oportunitat per a incrementar "la temperatura" de les crítiques, com a anunci al que farien a la vesprada.

Violència d'ultradreta a la vesprada

Y es que la manifestación convocada por a Comissió 9 d'Octubre en defensa del valencià, fue inicialmente boicoteada por un grupo de radicales de extrema derecha, los cuales, llevando banderas de España, algunas toro incluido, y también Senyeres, persiguieron a algunos de los participantes del desfile de izquierdas, llegando a la agresión física, entre puñetazos y patadas (como quedó grabado en muchos vídeos), y sin que la policía estuviera presente e interviniera. Sorprendente esta ausencia cuando se pudieron ver muchos fotógrafos y cámaras de televisión, muestra de que no era una circunstancia no previsible.

Agresión

I és que la manifestació convocada per a Comissió 9 d'Octubre en defensa del valencià (qualificada de catalanista per alguns sectors), va ser inicialment boicotejada per un grup de radicals d'extrema dreta, els quals, portant banderes d'Espanya, algunes bou inclòs, i també Senyeres, van perseguir a alguns dels participants de la desfilada d'esquerres, arribant a l'agressió física, entre punyades i puntellons (com va quedar gravat en molts vídeos), i sense que la policia estiguera present i intervinguera. Sorprenent esta absència quan es van poder veure molts fotògrafs i càmeres de televisió, mostra que no era una circumstància no previsible.

Presumte agressor

Agresión

Al final de la vesprada Compromís va demanar la dimissió del Delegat del Govern, Juan Carlos Moragues “per no garantir la seguretat i el dret de manifestació de les persones que han acudit aquest dilluns a la marxa convocada per la Comissió 9 d'Octubre amb motiu del dia de la Comunitat, sota el lema ‘si al valencià’ en favor de la llengua”.


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca