Latorre i Sanz tornaran a firmar la Falla Gran Municipal 2019, acompanyats per Pichiavo

Jurat encarregat de seleccionar l'equip artístic per a la Falla Gran Municipal 2019

És la tercera vegada i segona consecutiva que seran els responsables de plantar el monument municipal.

València
Comarca: 
València

Els artistes fallers Latorre i Sanz han tornat a ser seleccionats per a fer la Falla Gran Municipal de 2019. És la tercera vegada que tenen esta responsabilitat i la segona consecutiva. En esta ocasió ho faran en companyia del duo artístic Pichiavo, el qual està format per Juan Antonio Sánchez i Álvaro Hernández.

Com en el cas de l'equip artístic de la Falla Infantil, el de la Gran també ha sigut seleccionat per un jurat independent, el qual ha escoltat les explicacions de les diverses candidatures, i al mateix temps han pogut resoldre els dubtes sobre els diversos projectes. Com en el cas del monument infantil, les presentacions es fan sense presentar esbós.

Latorre planta falles des de 1981 i des de 2001 fins a 2013 va ser el mestre major del Gremi d'Artistes Fallers i president i president de la Federació d'Artistes Fallers i Fogueres de la Comunitat Valenciana. El seu treball va associat al de conquense Sanz i actualment és secretari de la Cooperativa d'Artistes Fallers. Este duo ha firmat molts monuments de la Secció Especial, de la falla gran municipal en 2008 i en 2018 acompanyats del dissenyador internacional Okuda San Miguel.

En esta ocasió el jurat estigué format per l’expresident de la Falla Convent de Jerusalem–Matemàtic Marzal Santiago Ballester, a proposta de la Federació de Falles de la Secció Especial; Verónica Palomares, llicenciada en història, restauradora i artesana del cartó pedra, en representació de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gràcia; l’artista faller José Luis Ceballos, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, especialitzat en la conservació i restauració de béns culturals i designat com a membre del jurat pel Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València; Salvia Ferrer, artista dissenyadora, promotora de projectes artístics i directora del Festival Intramurs, a proposta del qual ha format part del comité de selecció, i Susana Vilaplana, en representació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana del qual és adjunta a la Direcció. Amb veu però sense vot, també han estat presents Salvador García, en representació de la Junta Central Fallera (JCF), i el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de la JCF, Pere Fuset.

Palomares indicà que la falla municipal “serà un binomi perfecte gràcies a la conjunció de la tradició artística, les qüestions més clàssiques de la falla, unides a la transgressió en els acabats”, mentres que Ceballos declarà que “el tema de la sàtira el desenvolupen a través d’una obra clàssica. És molt interessant perquè ens recorda els orígens d’este concepte que tenim molt arrelat en la ciutat”. Finalment, Ballester comentà que el projecte “ha aconseguit unificar tot el que és una falla moderna i la interactivitat per a totes les persones que vinguen a vore-la”.

Per la seua banda Pere Fuset valorà el difícil treball d'un jurat “que ha instat als equips artístics de les altres candidatures a tornar a presentar els seus projectes en el futur per la seua gran qualitat”. També va ressaltar que “artistes valencians amb trajectòria internacional hagen vist en els artistes fallers i les Falles una possibilitat de suma que multiplicarà els beneficis per a la festa i a l’art”. 

Finalment va comunicar que el pressupost s'ha incrementat arribant als 205.000 euros per a la falla gran, i va recordar que pròximament es presentaran els dos projectes seleccionats en un acte específic.


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca