1869-2018.- 150 anys de la primera falla en la Plaça Doctor Collado de València

Falla Plaça del Doctor Collado 2018 (foto: Esteban Gonzalo)
València
Comarca: 
València

En les acabades d'acabar Falles es va complir, oficialment, el cent cinquanta aniversari del primer monument efímer que va plantar una comissió a la plaça de La Llotja, posteriorment dedicada al Doctor Collado, de València. Es tractava d'un xicotet cadafal, com eren llavors, el qual tenia tres figures, dos damisel·les amb trages d'última novetat i una una criada que feien divertits moviments, segons Enrique Soler Godes en el seu llibre '1849-1977. Las Fallas de Valencia'. Any 1869 en el que també van plantar falles a les places d'Ibáñez i Mossén Sorell, i a l'arena de la plaça de bous, en esta amb figures en moviment, música i il·luminació, però pagant per a entrar.

Agraïda al gran artista que va saber esquivar hàbilment a la censura per a realitzar potents crítiques amb falles on denotava el domini de l'escultura, la comissió de la plaça del Doctor Collado va crear en 2010 el premi anual Salvador Debón per a reconéixer un artista revelació.

También crearon los Premios Lonja en el año 2004 para enaltecer a personas y entidades que se significan en el ámbito profesional, social, y cultural de Valencia.

També van crear els Premis Llotja l'any 2004 per a enaltir persones i entitats que se signifiquen en l'àmbit professional, social, i cultural de València.

Cent cinquanta anys des de la seua primera falla, però no de monuments plantats per al que els falten diversos anys, ja que a València no els va haver-hi en els anys 1885, 1886 i 1897 per qüestions polítiques i d'impostos, i entre 1937 i 1939 per motius bèl·lics.

Història de grans èxits en els anys cinquanta i seixanta del segle passat que van estar precedits per premis en els decennis anteriors.

De manera continuada i documentada des de 1911, la falla de l'any següent va tindre enorme repercussió, tant que en la de 2012 la van reproduir en una de les seues escenes laterals. Amb el lema 'La Changlot' representava l'escenari del Saló Novetats, on actuava una famosa cupletista de nom artístic La Margot i real Adela Vicente, i en el pati de butaques de la qual hi havia 'viejos verdes', entre ells alguns coneguts personatges de la burgesia valenciana. I rumors que alguns havien pagat fins a 25 pessetes perquè no els posaren.

Enguany han aconseguit l'octau premi de la secció segona amb la falla que els ha realitzat l'artista David Sánchez Llongo tractant irònicament sobre costums orientals.

Una comissió presidida per Antonio Fagoaga Ballester de la qual és Fallera Mayor Loreto de la Asunción Tormo, i Laura Fontes Pérez i Jorge Civera Cobos, Fallera Major i President, respectivament, de la Comissió Infantil.

Pertanyen al destacat grup de les Falles Solidàries i el passat dia 18 va ser l'organitzadora de l'homenatge al mestre dolçainer Joan Blasco Ribera, gran recuperador d'este instrument típic de la nostra música tradicional que va morir en el 2016, amb una tabalà popular que va reunir a un centenar de dolçainers de la Comunitat a la plaça de l'Ajuntament de València. Un memorable preludi de la mascletá.

I a esperar que sorpresa ens preparen l'any que ve.

Falla Plaça del Doctor Collado 1912 (foto: falla)


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca