La reedició de Flor de Mayo tanca els actes del 150 aniversari de Blasco Ibáñez

Joan Ribó, Gloria Llorca Blasco-Ibáñez i Glòria Tello

Es tracta d'una obra que l'escriptor no va poder vore acabada en vida.

València
Comarca: 
València

 

L'Ajuntament de València va acollir este passat dilluns la presentació de la reedició de l'obra Flor de Mayo, de Vicente Blasco Ibáñez. L'acte va tindre lloc al Saló de Cristall i va servir com a colofó a les diverses activitats que han servit per a commemorar el 150 aniversari del naixement de l'escriptor valencià, i va estar presidit per l'acalde de València, Joan Ribó, acompanyat per la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, així com pel director de la Casa Museu Blasco Ibáñez, Emilio Sales.

Ribó va fer insistència en el fet de“tornar a traure a la llum un dels projectes de Blasco que mai va poder veure acabat: l'edició de Flor de mayo, amb les magnífiques il·lustracions encarregades a un artista valencià, José Segrelles, el treball del qual va admirar des del moment que el va conéixer”, i va destacar la postura “solidària i sempre al costat dels més humils” de Blasco Ibáñez.

Glòria Tello, Joan Ribó y Emilio Sales

Ribó va recordar que Blasco també va ser periodista, editor, colon agrícola i productor, i guionista de cine, entre moltes i diverses activitats. I va afegir que “Va ser, a més, difusor de cultura i propagandista d'uns ideals que va defendre sempre amb passió. Amb una indubtable filiació romàntica, va voler ser home d'acció i ciutadà del món. Açò és el  que ens torna la seua biografia. El que ens tornen els seus llibres -novel·les, contes i llibres de viatges- és el compromís amb la realitat més immediata. I és que Blasco Ibáñez no sols va representar el “dolor humà”, sinó que va intentar donar visibilitat als greus efectes de la injustícia social, política i econòmica, sobretot en els grups més desfavorits”. En esta vessant s'inscriu, precisament, la novel·la que l'Ajuntament ha presentat hui, “Flor de mayo”, una narració ambientada en els Poblats Marítims, els protagonistes dels quals són el Mediterrani i els pescadors en dramàtica convivència amb el medi”.

Finalment l'alcalde va subratllar que “la figura de Blasco Ibáñez ha cobrat una renovada actualitat; s'ha parlat sobre la seua extensa producció literària i sobre les múltiples aventures que va mamprendre al llarg de la seua vida. I ara, transcorreguts noranta anys des de la seua mort, ens trobem en unes condicions immillorables per a reivindicar sense prejuís un dels nostres valencians més universals”.

Punt i seguit a la promoció de l'obra de Blasco Ibáñez

Per la seua banda Glòria Tello va indicar que encara que este siga el final oficial del 150 aniversari “no suposa un final, sinó un punt i seguit ”en la tasca de foment i promoció de l'obra de Blasco, i va recordar les diverses iniciatives que s'han impulsat al llarg de tot l'any, com a conferències, visites teatralitzades, lectura de les obres de Blasco en emissió radiofònica i en la xarxa municipal de biblioteques, i projecció de pel·lícules sobre les seues novel·les en el Cine d'Estiu en els jardins de la Casa - Museu Blasco Ibáñez, entre altres.

A l'acte també van assistir familiars de l'escriptor, com la seua néta Gloria Llorca Blasco-Ibáñez i el seu besnét Emilio Muñoz Blasco-Ibáñez, així com  representants de la Fundació Centre d'Estudis Blasco Ibáñez, l'Associació Vicente Blasco Ibáñez, la casa-museu Segrelles, i membres de la Corporació Municipal.

Tant Tello com el director de la Casa-Museu, Emilio Sales, van agrair la participació de la Casa-Museo Segrelles, que ha aportat les il·lustracions de l'artista que s'han inclòs en el llibre.

Aspecto del Salón de Cristal


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca