Glòria Tello presentà la recuperació del refugi antiaeri de l'Ajuntament

Glòria Tello dins del refugi

Este espai és d'accés lliure i ve acompanyat per una exposició temporal.

València
Comarca: 
València

L'any passat la Regidoria de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals va iniciar els treballs per a posar en valor i recuperar un refugi antiaeri, desconegut per a la majoria, que és el que estava ubicat en el propi edifici consistorial de la ciutat.

Este dimecres 19 la responsable de la Regidoria, Glòria Tello, finalment ha presentat el que es convertix en el primer refugi antiaeri rehabilitat de la ciutat, junt amb l'exposició temporal “Tempesta de ferro”, a través de la qual els visitants comprendran tant el context d'aquella època, com les pròpies característiques del refugi.

Glòria Tello en la explicación de la recuperación del refugio

Glòria Tello en la explicación de la recuperación del refugio

Glòria Tello afirmà que “és un acte de justícia la recuperació d’estos espais, les generacions futures tenen dret a saber la seua història”, i explicà que València coneixerà millor la seua pròpia història al dir que “la idea de memòria històrica, o memòria col•lectiva són conceptes ben arrelats en molts països europeus, ja des del segle passat, i que al nostre país portaven un considerable retard. Ara, per fi, València s’endinsa en la seua pròpia història més recent. Perquè obviar la nostra història no condueix a cap lloc. Un govern responsable, que defensa la democràcia, no pot ni deu de passar de llarg per capítols de la nostra història més recent, com la guerra civil. Per això mostrem a la ciutadania un refugi com el que obrim hui”.

Cartel indicativo del refugio

Glòria Tello advierte a los compañero de la prensa de la poca altura de la entrada

La alerta por la poca altura está indicada convenientemente

Quant al refugi, es va construir en 1938, era de tipus escolar, i tenia una capacitat de 700 xiquets del centre educatiu que es trobava situat en el lateral de l'edifici de l'Ajuntament. Tenia cinc naus cobertes amb volta rebaixades de formigó. Cada una d'estes naus tenia bancs correguts (que anys després es van llevar) per a que els menors s'assentaren mentres passava el perill. També hi havia excusats i electricitat. Tot açò que hui en dia pareix que se'ns queda molt lluny constituïx una part de la història de la nostra ciutat i, per tant, també de la nostra societat, del nostre poble.

Refugio

Refugio

Refugio

Refugio

Un refugi museu

Per això, per a mostrar als visitants el significat, valor i context històric en què este refugi va complir la seua comesa, la recuperació d'este espai té associada una exposició temporal que tracta d'acostar aquella realitat i fer-nos memòria. En paraules de Glòria Tello, es tracta de fer “una museïtzació en panells perquè els visitants aprecien les instal•lacions i recorden quina era la seua comesa”.

Este refugi es va transformar passats els anys. Així en els 50 es va modificar en part per a aparcament dels cotxes oficials, mentres que en els anys 60 es va usar com a simple magatzem de documents. Açò va tindre com a conseqüència el fet de fer reformes que van provocar la modificació i eliminació d'alguns elements originals del refugi, com els bancs correguts comentats adés.

El pas del temps va fer oblidar que l'Ajuntament tenia en el seu propi edifici este espai. Per això en 2016 la Regidoria va voler recuperar-lo, posar-lo en valor “com a llegat patrimonial de la memòria històrica de la Guerra Civil de la ciutat de València”, va indicar Tello, i va informar també sobre el cost de l'obra, que ha sigut de 212.000 euros, assumits per la pròpia Regidoria.

Refugio

L'exposició es dividix en tres parts

Respecte l'exposició, Tello va informar que es dividix en tres àrees o eixos temàtics. El primer eix està dedicat als atacs que va patir la ciutat per aire i per mar, així com la manera en la qual es combatien estos, i és que la capital va rebre més de 440 bombardejos, sobretot quan va ser capital de la República. Van patir especialment els poblats marítims i el port, que va ser devastat.

La segona part de l'exposició mostra els efectes d'estos atacs en els edificis així com en la població civil. Es calcula que va haver-hi 825 víctimes mortals i 2.831 ferits a data 31/01/1939.

Finalment la tercera part mostra la construcció de refugis en la ciutat, que van arribar a ser-ne més de 300, que ha partit d'este de l'Ajuntament, i queda com a projecte la recuperació de més refugis, com el del carrer Serranos, que es pretén dedicar a actes culturals.

Un panel de la exposición

Un panel de la exposición

Perspectiva de la exposición

Perspectiva de la exposición

Glòria Tello en las escaleras de van al refugio

Per als interessats a visitar la recuperació del refugi de l'Ajuntament, han de saber que La Sala d'Exposicionsentrada lliure i s'accedix des del carrer Arquebisbe Majoral.


Per a notícies anteriors consultar Notícies/Hemeroteca